ActualitatComissió Col·legiadaComunicats

Esquerra Unida Catalunya reivindica el paper de l’atenciò primària a la pandèmia

Comunicat de la Col·legiada d’EUCat davant l'emergència sanitària

La pandèmia existent al món a causa de la Covid-19 ha posat de manifest, a Catalunya i a Espanya, que el nostre sistema sanitari públic està debilitat arrel les retallades en personal i en serveis sanitaris públics, així com pel transvasament de partides econòmiques i de derivacions cap a la sanitat privada.

Les polítiques neoliberals de les últimes dècades han minat la xarxa pública afavorint les empreses, que ara, en plena crisi sanitària, decideixen unilateralment no fer-se càrrec de la seva responsabilitat assistencial amb la Covid-19. Fins i tot es permeten declarar ERTOS, enviant personal sanitari format i qualificat a les seves cases, al mateix temps que, des del sector públic, per manca de personal necessari s’està contractant estudiants d’últim any de carrera.

Catalunya és una de les comunitats autònomes amb major nombre de contagis per la COVID- 19, darrere de Madrid, havent afectat el virus especialment a les residències de persones de la tercera edat, i omplint els hospitals i els centres de primària (CAPs) de persones buscant ajuda i atenció.

El 24 de març CatSalut publica una Instrucció per informar que procedeixen a la reordenació dels recursos assistencials del territori per fer front a la pandèmia, Un dels arguments és que hi ha personal sanitari contagiat i per tant procedeixen al tancament dels CAP i el trasllat dels i les professionals a altres centres.

Des de l’inici de la pandèmia a Catalunya la resposta s’ha centrat en els serveis hospitalaris d’urgències i l’atenció telefònica a través del telèfon d’emergències.

S’ha capgirat el normal funcionament d’un sistema sanitari que té l’atenció primària de salut com a porta d’entrada per garantir-ne l’equitat i la millor atenció.

No s’han de redur els equips amb l’objectiu de dotar de professionals altres dispositius i nivells assistencials, ja que els CAP ja es troben minvats pels professionals contagiats i aïllats, en gran mesura, degut a la insuficient provisió d’EPIs i a uns protocols de protecció a la baixa.
Esquerra Unida Catalunya entèn que qualsevol reorganització de l’assistència sanitària
durant aquesta pandèmia no ha d’obviar, en cap cas, la tasca essencial dels centres d’atenció
primària, tal com defensen el Fòrum Català d’Atenció Primària, la Marea Blanca de Catalunya i la
plataforma Rebel·lió Primària.

Davant la COVID-19, el personal dels equips d’atenció primària segueixen realitzant les funcions de:

Prevenció: Expliquem les mesures d’aïllament, evitem que els pacients es desplacin als centres d’atenció primària i fem seguiment telefònic i telemàtic dels pacients, utilitzant en la majoria de casos els telèfons i ordinadors particulars.

Diagnòstic precoç: Fem un seguiment telefònic intensiu per controlar els símptomes dels casos sospitosos o confirmats i detectar complicacions. Quan observem un cas que pot derivar en gravetat, visitem el pacient al CAP i el diagnostiquem, gràcies als companys de radiologia i a la nostra experiència professional, ja que no disposem dels test de diagnòstic que són imprescindibles perquè l’AP sigui resolutiva. A més, si és impossible el desplaçament del pacient al centre, el visitem al seu domicili.

Tractament: La resta de pacients que no estan afectats pel coronavirus ens continuen necessitant. Hem de seguir tractant-los i controlant les seves malalties. En el primer nivell assistencial tractem totes les patologies i no podem permetre que, degut a l’epidèmia, hi hagi pacients amb altres problemàtiques que empitjorin el seu estat de salut per desatenció. El seguiment telefònic, a nivell assistencial, és extremadament complex, perquè és més dificultós discriminar el que és greu del que no ho és. A més, en aquests moments no podem demanar exploracions complementàries, a excepció de les urgents.

Acompanyament: Som el referent de socialització de molts dels nostres pacients, especialment dels més grans, que es troben sols, confinats, que han perdut un ésser estimat en alguns casos i no s’han pogut acomiadar ni tenir el consol d’una simple abraçada.
Atenció pediàtrica. Encara que la població infantil sigui la menys exposada al risc perquè, afortunadament, la seva afectació pel coronavirus és molt menor, les famílies segueixen necessitant els seus pediatres. Per rebre assistència davant altres patologies, pels accidents domèstics que es poden produir arran del confinament, i altres serveis.

No tornarem a la normalitat d’un dia per l’altre, així que necessitarem més temps i més recursos per fer el seguiment de totes les patologies i de les persones malaltes. Els equips d’atenció primària i els seus professionals han de romandre operatius per atendre la seva població.

Per a Esquerra Unida Catalunya, en un cas de necessitat com l’actual, la Generalitat de Catalunya ha de forçar l’ús dels recursos de la sanitat privada per atendre l’emergència sanitària. Estem vivint un moment excepcional i s’han de protegir els drets de la ciutadania.

Reivindiquem, al costat de les marees, el paper fonamental de l’atenció primària per a la detecció dels símptomes i la malaltia a fi d’evitar l’expansió de la pandèmia, i és per això, que també reivindiquem recuperar les urgències de nit que es van retallar en molts CAP de Catalunya al 2011, amb les retallades del Govern de la Generalitat de Convergència i Unió.
A dia d’avui es fa més necessària que mai l’atenció de cures i tot el potencial de l’atenció primària.

Esquerra Unida Catalunya defensa el sistema nacional de salut públic, universal, equitatiu, i solidari com a garantia del dret a la protecció de la salut i d’una atenció sanitària de qualitat.

Back to top button