ActualitatComissió Col·legiadaComunicats

Esquerra Unida davant l’escenari polític europeu

Comunicat de la Col·legiada d'EUCat

Esquerra Unida de Catalunya ve d’una tradició de lluites compartides entre les esquerres democràtiques europees que va agafar forma l’any 2004 amb la constitució del Partit de l’Esquerra Europea (EL-European Left) del que la gent que avui formem part d’EUCat vam ser impulsors i fundadors. Amb la deriva neoliberal i poc democràtica amb què s’està desplegant des de la seva fundació la Unió Europea, una eina de transformació al servei de la classe treballadora unitària per a tota Europa com és el PEE és més vigent que mai.

Entre els objectius del PEE, compartits per EUCat, destaquen el de contribuir a l’acció política comuna de l’esquerra democràtica i alternativa en els estats membres de la UE; promoure el pensament i l’acció social, emancipatòria, ecològica, pacifista, democràtica i progressista com a elements fonamentals per transformar les societats i superar el capitalisme actual i, per tant, utilitzar formes democràtiques per lluitar per la superació de les relacions capitalistes contemporànies. El PEE treballa sempre des de la perspectiva del feminisme com a peça clau per aconseguir la igualtat efectiva entre les dones i els homes també en l’àmbit europeu.

EUCat, i vàries persones en nom de la nostra organització, participen del PEE ja sigui a través dels Grups de Treball, com a àrees de coordinació i elaboració de propostes del Partit; de les diferents Universitats d’Estiu, convertida ja en un espai de referència de reflexió per a les esquerres europees; o de la Fundació Transform!, una eina especialment útil gràcies a la seva important i abundant activitat.

En aquest sentit, EUCat constata:

1. Que l’espai del Partit de l’Esquerra Europea és avui més necessari que mai per plantar cara a l’agressió en forma de polítiques neoliberals que pateixen les classes populars europees tant des de la crisi financera de 2008 com amb l’actual crisi motivada per la pandèmia COVID-19.

2. Que la nostra formació continuarà participant orgànicament i de forma corresponsable, com hem fet des de la fundació del PEE, en aquesta eina de transformació social i de coordinació de les esquerres democràtiques a Europa.

3. Que el Partit de l’Esquerra Europa i el Grup de l’Esquerra Unitària (GUE) és l’únic espai europeu de referència de la nostra formació política, com també ho és el nostre referent estatal Izquierda Unida.

4. Que continuarem treballant perquè Catalunya en Comú continuï sent un punt de trobada de les esquerres que a Europa es referencien amb el Partit de l’Esquerra Europea, el Partit Verd Europeu o la Internacional Progressista; amb l’objectiu de garantir una suma complementària tot i les diferències ideològiques constatables entre aquests tres espais europeus.

5. Que com a formació política som partit membre i fundador del Partit de l’Esquerra Europea i mostrem la nostra ferma voluntat de continuar sent-ho.

Comissió Col·legiada d’Esquerra Unida Catalunya, 8 de gener de 2021.

Contingut relacionat

Back to top button