ActualitatComunicats

Manifest d’Esquerra Unida en el 90 aniversari de la II República

Construïm, junts i juntes, Horitzó República

El dia d’avui, 14 d’abril de 2021, és una data important per a la ciutadania demòcrata del nostre país. Es compleixen 90 anys de la proclamació de la Segona República, un procés històric que va constituir un avanç incalculable en termes de democràcia i justícia social. El nostre país continua tenint assignatures pendents que no oblidem, com el ple reconeixement de les persones que van lluitar per la llibertat i la democràcia enfront del feixisme, però avui la República és sinònim de futur i esperança. Futur davant la decadència d’un règim incapaç de satisfer les seves pròpies expectatives i esperança enfront de l’odi dels qui volen portar-nos al passat i la por als avanços dels qui es conformen amb la situació actual.

És el moment de treballar per un país republicà que posi la vida de les famílies treballadores en el centre. Per a això, és necessari construir un horitzó compartit entre tots i totes, dibuixant un nou imaginari transformador que es comprometi amb els actuals reptes socials, culturals, polítics i institucionals. Parlar de República és parlar d’un país ecologista, feminista i plural que fa de la justícia social la seva bandera. Parlar de República és parlar de drets socials i de condicions de vida dignes per a la classe treballadora i els sectors populars. Parlar de República és parlar de justícia, democràcia i llibertat.

Lluitem per un país ecologista que aposti per un model econòmic responsable amb el medi ambient i el planeta, un país feminista que acabi amb la xacra del masclisme i garanteixi igualtat en la diversitat, i un país plural que vegi en la seva complexitat cultural i nacional una riquesa que ha de ser cuidada. Lluitem per un país amb justícia social en el qual els drets dels treballadors i les treballadores estiguin per sobre dels interessos de les oligarquies acostumades a manar sense presentar-se a les eleccions.

El nostre projecte de país i model d’Estat han de ser construïts de manera participativa, perquè la República és un projecte popular de majories que connecta amb les preocupacions quotidianes de la ciutadania. La monarquia està mancada de legitimitat no sols d’origen, sinó per la seva corrupció i el seu paper estructural com a enllaç entre els poders econòmics i els poders polítics i mediàtics. Monarquia és sinònim de passat i decadència. En canvi, la República és un projecte integral i renovador de país que abasta el conjunt de problemes, injustícies i anhels de la ciutadania, més enllà de l’àmbit institucional. Des d’aquestes coordenades fem una crida al conjunt de la ciutadania demòcrata i progressista perquè se sumi a la construcció col·lectiva del republicanisme.

Des d’Esquerra Unida reafirmem, en una data tan important per a la tradició democràtica i emancipatòria al nostre país com la d’avui, la nostra ferma aposta per continuar construint, junts i juntes, un país més just, més democràtic i més fratern.

Per continuar construint, junts i juntes, Horitzó República.

Back to top button