ActualitatComunicats

Construïm República des d’allò proper

La república és l'única alternativa possible per a la classe treballadora en la qual els problemes, anhels i demandes de la ciutadania es posin en el centre del debat públic; enfront de la decadència i el passat, el progrés i el futur mitjançant una alternativa constituent republicana que sigui capaç d'afrontar els reptes i necessitats actuals

Aquest 14 d’abril commemorem el 92 aniversari de la Segona República, una data clau en la nostra història per a totes les persones compromeses amb la democràcia, la igualtat i la llibertat al nostre país. A més de retre homenatge a les persones que van contribuir amb la seva lluita al bo i millor del nostre patrimoni democràtic, volem fer una crida a redoblar la defensa dels valors republicans. Després de gairebé 100 anys, continuen sent sinònim de futur i progrés.

La República és sinònim de progrés enfront d’una institució arcaica, corrupta i antidemocràtica com és la monarquia, que està mancada de legitimitat ja en la seva pròpia essència: des de la seva condició hereditària fins al principi d’inviolabilitat que la converteix en una institució impune. Aquest és l’ADN de la monarquia. Encara que tractin de netejar la seva imatge, sempre serà una institució que manca de legitimitat, que no va ser triada per la ciutadania. La monarquia és un llast per a la democràcia real, per la qual cosa des d’Esquerra Unida plantegem un procés d’aprofundiment democràtic, un procés constituent que obri, entre altres, el debat sobre l’organització territorial i la prefectura d’Estat.

Davant la crisi territorial veiem que les dretes proposen retrocedir cap a un Estat més centralista i autoritari. La solució passa, per contra, per més democràcia. Per això, Esquerra Unida proposa un Estat que permeti articular la pluralitat d’identitats sota un mateix projecte en el qual es reconegui la diversitat d’un Estat plurinacional com el nostre, no reduint-lo a una mera unió de nacions, sinó també a un projecte de convivència compartida.

Enfront de la Monarquia, amb la seva vella manera de fer política mitjançant els enchufismos, les corrupteles i els nexes amb les oligarquies econòmiques, defensem una nova manera de fer-la basada en la transparència i en la defensa de lo públic. En definitiva, defensem la República com l’única alternativa possible per a la classe treballadora en la qual els problemes, anhels i demandes de la ciutadania es posin en el centre del debat públic; enfront de la decadència i el passat, el progrés i el futur mitjançant una alternativa constituent republicana que sigui capaç d’afrontar els reptes i necessitats actuals de la classe treballadora i els sectors populars.

D’aquí a una mica més d’un mes se celebraran les eleccions municipals i autonòmiques, i més endavant les generals. Estan en disputa dos models de futur del nostre país, un de tall reaccionari, que aposta per més centralisme, desigualtat, desmantellament dels serveis públics i retrocessos, i un altre model centrat en el bé comú, que aposta per més progrés i més drets per a tots i totes.

Des d’Esquerra Unida continuem treballant per un país més just, democràtic i fratern, això és, per una República Federal i Solidària que doni resposta als reptes socials, econòmics, territorials i culturals del nostre país per a aconseguir un reequilibri en termes de justícia social.

Sota aquestes coordenades, en aquest 14 d’abril fem una crida a tota la ciutadania demòcrata i progressista perquè se sumi a la construcció del futur projecte republicà que construïm dia a dia, des dels nostres barris, des dels nostres centres d’estudi i treball, des de la societat civil, des d’allò proper.

Perquè ho volem tot! A per la Tercera!

Contingut relacionat

Back to top button