ActualitatCongrés dels DiputatsInstitucionalJoan MenaNotes de premsa

Mena defensa que la comissaria de Via Laietana esdevingui un “espai de memòria democràtica”

El diputat ha demanat aquest ús a la comissió d'Interior del Congrés "perquè la memòria es la millor resistencia enfront de les amenaces antidemocràtiques que encara avui són presents"

El diputat d’Esquerra Unida a En Comú Podem, Joan Mena, ha demanat avui que la comissaria de Via Laietana sigui convertida en un espai de memòria democràtica.

Aquesta comissaria de la ciutat de Barcelona és tristament coneguda per haver sigut la seu del TOP, el ‘Tribunal de Orden Público’ franquista, i per haver sigut, en paraules de Mena “la casa de la tortura del règim franquista”, per a on van passar per ser reprimides i torturades tant la “resistència política (comunistes i socialistes) com els moviments estudiantils, veïnal, feminista, sindicalistes o LGTBI”.

La PNL, presentada per ERC, demanava la cessió de l’espai per a la Generalitat. En aquest punt, Mena ha demanat que la cessió sigui “un organisme consorciat entre Generalitat i Ajuntament”, recordant que l’Ajuntament de Barcelona ja té elaborat un pla de cinc punts per a realitzar aquesta conversió en espai memorial i per “mostrar unitat de totes les institucions per a garantir la justícia, la reparació i les garanties de no repetició”.

Per a acabar, Mena ha remarcat que “tenim l’obligació de fer difusió de les tortures que es van cometre al règim franquista, perquè la memòria és el millor acte de resistència enfront de les amenaces antidemocràtiques que encara avui són presents amb el discurs d’odi de la ultradreta”.

 

Back to top button