Posicionament d’EUCat en relació a la vaga 10M
Comunicat de la Comissió Col·legiada d’Esquerra Unida Catalunya
L’Atenció Primària de salut està patint un desmantellament progressiu i sistemàtic des de l’inici de l’any 2009, quan es va disminuir la despesa en sanitat més d’un 11%, sent l’AP la més afectada, amb una caiguda del 13%.
La pandèmia del Covid-19 ha desbordat una Atenció Primària ja afablida per les retallades pressupostàries i ha suposat un esforç extraordinari per a les treballadores de la salut. Es van tancar CAPs quan més necessaris eren, no van haver-hi rastrejadors, la visita telefónica va substituir la presencial, es va derivar a la població a hospitals concertats.
Les condicions de treball del personal sanitari que ja no eren bones, es van deteriorar encara més, afectant la seva salut física i emocional. La qualitat de l’atenció està molt afectada, com a consequència de l’anterior.
Compartim i donem suport a la convocatòria de mobilització i Vaga del 10 de març, el malestar que volen denunciar i les reivindicacions que exigeixen
Entre les reivindicacions plantetjades coincidim en la lluita per un sistema sanitari 100×100 públic, que garanteixi el dret a la salut de totes les persones i un servei públic de qualitat i amb condicions dignes per a totes les treballadores.
Esperem que el mandat clarament d’esquerres del resultat de les eleccions del passat 14F es reflexi en el nou govern i en unes polítiques de suport als serveis públics.
- Una sanitat de gestió, titularitat i provisió 100% pública.
- Els professionals que facin una mateixa feina han de tenir les mateixes condicions laborals. Cal eliminar les diferències en les condicions laborals entre les treballadores.
- No posar en perill les treballadores de la salut ni a les usuàries i usuaris que atenem. Assegurar sempre i en tot moment una correcta protecció laboral de les treballadores i els treballadors.
- Reconèixer malalties laborals A TOTES les treballadores i treballadors. Fer extensiu el reconeixement de la COVID-19 com a malaltia professional a TOTES les treballadores que estiguin exposades a aquest risc en el seu entorn laboral.
- Jubilació anticipada per al personal de la sanitat. Incloure al personal dels centres sanitaris al dret per rebaixar l’edat de jubilació, a causa de la penositat, perillositat i toxicitat de les condicions de treball. Regulació de la jubilació parcial
- Recuperació del poder adquisitiu i drets laborals perduts d’ençà les retallades del 2010. Fer efectiva la derogació i reversió dels efectes del DL 3/2010 segons acord parlamentari del 10/10/2019 i amb data d’efecte el 1/1/2020.
- Reduir la temporalitat i la precarietat en les contractacions. Contractació estable i de qualitat que permeti el gaudiment de drets així com compaginar la vida laboral i personal dignament.
- Modelsanitaricentratenl’atencióprimària.Destinarel25%delpressuposta l’Atenció Primària de salut tal com demana l’OMS.
- Despesa sanitària per càpita homologable al països de l’entorn europeu.
- Jornada de 35h setmanals per al torn diürn i reducció de jornada per al torn nocturn. Tornada al còmput horari anual previ a la crisi de 2010.
- Adequar les ratios professional/usuari per una correcta assistència i definir els rols professionals. Reconèixer i desenvolupar les capacitats competencials de cada una de les categories professionals amb el conseqüent reconeixement econòmic. Reducció de les carregues laborals.
- Reconeixement del plus de perillositat per a totes les categories del personal que treballa en sanitat.
- Cobertura de totes les jubilacions i vacants, així com de les absències per vacances, formació, permisos i baixes per malaltia.
- Aturar i revertir les externalitzacions. La SALUT NO HA DE SER UN NEGOCI. Prou utilització de recursos públics en benefici de la privada.
- Internalització de serveis basics pel correcte funcionament del sistema sanitari com son el d’ambulàncies, SAD, neteja, atenció emergències 061 Contact Center, etc.
- Exempció voluntària de treballar els caps de setmana i les guàrdies per als majors de 50 anys.
- Eliminar l’actual sistema de DPO (Direcció Per Objectius) i convertir aquest complement en una paga extraordinària que sigui percebuda per totes i tots els treballadors.